Táskakép
Szak-ma elektronikus változat

ADÓ- ÉS VÁM ÉRTESÍTŐ 12. - 2018. DECEMBER 21.

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

71. Tájékoztató az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény pénzbeli ellátásokkal összefüggő módosításáról

[Ekho tv. 12/A. §]

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Módtv.) módosította az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvényt.

A módosítás értelmében az a bevétel, ellenérték, amely az ekho szabályai szerint adózik, a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások [Tbj. 14. § (2) bekezdés b) pontjában szereplő ellátások] számítása során nem vehető figyelembe.

Mindezek alapján egyértelművé válik az eddigiekben jogértelmezéssel levezetett joggyakorlat, miszerint ha egy tevékenységre az ekho szabályait választották, de a jövedelem egy része az általános szabályok szerint viseli a közterheket (adó és járulékterheket), és így valamennyi társadalombiztosítási ellátásra jogosultságot teremt, abban az esetben az ekho-s adózási móddal adózó jövedelemrész nem számítható be a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások összegének számítása során, tekintettel arra, hogy ez utóbbi adózási mód nem alapoz meg jogosultságot ezen ellátásokra.

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály; ÜTF-5615/2018.]

Bejelentkezés


E-mail cím:

Jelszó:


Kapcsolódó kulcsszavak


ekho

pénzbeli ellátások

A Saldo Zrt. web-oldalainak tartalma szerzői jogvédelem alá esik. Az oldalak jogosulatlan használata, másolása és egyéb felhasználása jogkövetkezményt von maga után. Copyright © 2003-2014 SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Minden jog fenntartva. All rights reserved. Adatvédelem | Impresszum