Táskakép
Szak-ma elektronikus változat

ADÓ- ÉS VÁM ÉRTESÍTŐ 3. SZÁM - 2018. MÁRCIUS 21.

30. Feltételes adóbírság alkalmazhatósága jogosulatlan visszaigénylés esetén

[Art. 216. §]

Alkalmazható-e a feltételes adóbírság, ha az ellenőrzés megállapításait realizáló határozatban kizárólag jogosulatlan visszaigénylés és adóbírság kerül megállapításra?

Az Art. 216. §-ában meghatározottak szerint, ha az adózó az utólagos adómegállapításról hozott első fokú határozat elleni fellebbezési jogáról lemond és esedékességig a határozatban előírt adókülönbözetet megfizeti, mentesül a kiszabott adóbírság ötven százalékának megfizetése alól.

Azon ügyekben, ahol a határozatban adóhiány nem került megállapításra, kizárólag jogosulatlan visszaigénylés, ott a jogintézmény alkalmazhatóságának két, együttes feltétele közül kizárólag a fellebbezési jogról való lemondás teljesülhet, a határozattal előírt, az adózó terhére megállapított adókülönbözet megfizetése értelemszerűen kizárt.

Figyelemmel arra, hogy a jogintézmény célja az időhúzásra irányuló fellebbezések visszaszorítása, és a jogalkotó akarata vélhetően nem irányulhatott arra, hogy az utólagos adómegállapításról hozott, fizetendő adókülönbözet előírását nem tartalmazó első fokú határozat elleni fellebbezésről lemondó adózókat hátrányos helyzetbe hozza, az Art. 216. §-a azon ügyekben is alkalmazható, amelyekben az ellenőrzés megállapításait realizáló határozatban kizárólag jogosulatlan visszaigénylés és adóbírság került megállapításra. Ez esetben az adózó által megfizetendő adókülönbözet összege értelemszerűen nulla, így az együttes feltételek közül egy eleve nem vizsgálható, és önmagában a fellebbezési jogról való lemondással érvényesíthetővé válik a feltételes adóbírság kedvezmény.

[NAV Adó- és Vámszakmai Hatósági és Felügyeleti Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes 2306163392]

 

Bejelentkezés


E-mail cím:

Jelszó:


Kapcsolódó kulcsszavak


Feltételes adóbírság

visszaigénylés

A Saldo Zrt. web-oldalainak tartalma szerzői jogvédelem alá esik. Az oldalak jogosulatlan használata, másolása és egyéb felhasználása jogkövetkezményt von maga után. Copyright © 2003-2014 SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Minden jog fenntartva. All rights reserved. Adatvédelem | Impresszum