Táskakép
Szak-ma elektronikus változat

ADÓ- ÉS VÁM ÉRTESÍTŐ 8. SZÁM - 2017. JÚLIUS 21.

29. Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem felhasználását érintő évközi változás

[Szja törvény 63. § (3) bekezdés]

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény módosítja a magánszemély ingatlanértékesítésével kapcsolatos adókötelezettséget érintő szabályait.

A magánszemély ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából (a továbbiakban: ingatlanértékesítés) származó jövedelmét az Szja törvény 59-63. §-ai alapján, a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni.

Az Szja törvény 63. § jelenleg hatályos (3) bekezdése rendelkezése alapján, amennyiben a magánszemély az ingatlanértékesítésből származó jövedelmét vagy annak egy részét a jövedelem bevallására nyitva álló határidőt megelőzően saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló intézményben biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzésére használja fel – és ezt az adóbevallásában feltünteti –, a megállapított és bevallott adót (vagy annak a felhasznált jövedelemre eső részét) nem kell megfizetnie.

Amennyiben a jövedelem cél szerinti felhasználása a bevallást követően történik meg az értékesítést követő két évben, akkor a magánszemély adókiegyenlítés formájában igényelheti vissza a megfizetett adót.

A módosítás eredményeképpen a bevallás benyújtása utáni, a cél szerinti felhasználás esetén már nem adókiegyenlítéssel, hanem a jövedelem felhasználásának igazolásával igényelheti vissza a magánszemély a megfizetett adót.

Tehát megszűnik az adókiegyenlítés bonyolult rendszere és a magánszemély a megfizetett adót akár már év közben is visszaigényelheti.

A módosítás 2017. július 20-ától lépett hatályba, de átmeneti szabály alapján már a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazható.

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3156740862/2017]

Bejelentkezés


E-mail cím:

Jelszó:


A Saldo Zrt. web-oldalainak tartalma szerzői jogvédelem alá esik. Az oldalak jogosulatlan használata, másolása és egyéb felhasználása jogkövetkezményt von maga után. Copyright © 2003-2014 SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Minden jog fenntartva. All rights reserved. Adatvédelem | Impresszum